KezőlapTörténelemBallonokBallonosokVersenyekErdményekDokomentumokMeteo
UK flag Everything about the Hungarian ballooning...

Ballonok osztályozásaHőlégballonokGázballonokRozier-ballonokLéghajókMagyar ballonok


FAI homepage

Gas balloons
Last update: 2011-06-09
 
Jacques Alexandre Césare Charles
Jacques A. C. Charles

Free balloons which obtain their buoyancy solely as a result of heating air. The envelope may contain no gases other than air and the normal products of combustion.

Jacques Alexandre Césare Charles was the first person who flew with a gas balloon. That's why the gas balloon is called " La Charlie" at sometimes in our days too. It happened at 11 days after than Pilatre de Rozier's flight, who was taken off by the Montgolfier brothers' hot air balloon. That was the first manned flight.

Structure of the gas balloon


A gázballonokba egy a levegőnél könnyebb gázt töltenek (pl. hidrogén, hélium vagy ammónia), aminek a felhajtóereje magasba emeli. A passzív emelőerőt biztosító gáz napsütésre átmelegszik és ellenőrizetlenül emelkedik kezd, é jszaka lehűl, csökken a felhajtóereje és a ballon süllyedni fog. A levegőben nincs lehetőség az utántöltésre, ezért ballasztként homokzsákokat visznek magukkal. Emelkedni úgy tudnak, hogy elszórnak a homokból, süllyedni pedig a gáz kiengedésével lehet.

Structure of the gas balloon
 
Netted gas balloon
A képen feltöltés alatt lévő gázballon az eredeti elvek alapján működő "hálós ballon", amikor a kupola körül egy háló van, amire feltöltéskor ráaggatják a homokzsákokat és utána felfüggesztik a rá a kosarat is. Az újabb típusú gázballonokon a tartóhevedereket, a hőlégballonokéhoz hasonlóan, a kupolához rögzítették és a ballaszt a kosárra kerül már a feltöltéskor is.
Netted gas balloon
       
 
       
       

 

Hot Air Ballooning